De geur is de intelligentie van de bloemen. - Henry de Montherlant

Winterjasmijn

tuinexpertwinterjasmijnType: Heerster
Staanplaats: Zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Grond: Voedselrijk
Zuur: zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Winterjasmijn is een gele heerster die bloeit van december tot en met februari. De bladeren zijn groen. Winterjasmijn wordt ongeveer 250 cm hoog en verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Het is een klimplant en heeft een opvallende bloeiwijze. Winterjasmijn wenst een voedselrijke, droge tot vochthoudende gemiddelde bodem met een neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8).
Winterjasmijn verlangt een plekje in de volle zon en verdraagt zomerse hitte redelijk, de standplaats moet voldoende vochthoudend zijn. Winterjasmijn kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Winterjasmijn is goed te combineren met bosrand en borderplanten, zolang die er niet te dicht op staan.

Bemesting

Winterjasmijn is een bloeiende heester. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (zodat de houtcellen goed gevormd worden).
Bemstingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Winterjasmijn heeft lange, slappe takken en moet met bindmateriaal geleid worden aan een ondersteunend materiaal. Winterjasmijn heeft worteluitlopers en wortelt op takken die de grond raken. Eenmaal beworteld, kunt u ze van de struik knippen en zelfstandig doorkweken. Snoei na de bloei oud hout weg en bind de struik opnieuw aan.

Snoeien

Winterjasmijn is een leiplant die snel verhout. Dat gaat ten koste van de bloei en de mooie groene scheuten en twijgen. Daarom snoeien we na de bloei (maart) ongeveer een kwart tot een derde van de takken geheel weg. Wanneer winterjasmijn te groot wordt voor de toegestane ruimte kunnen we de snoei uitbreiden door de bloeischeuten ook in te korten tot ongeveer de helft.