Zelfs al zou ik weten dat de wereld morgen in stukken uiteenvalt, ik zou toch mijn appelboom planten - Maarten Luther

Lonicera

loniceraType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw
Vocht: Vochthoudend-vochtig
Grond: Humusrijk
Zuur: Neutraal tot basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Lonicera wordt ook kamperfoelie genoemd. Lonicera caprifolium geeft geelwitte bloemen en bloeit van mei tot en met juni. De bladeren zijn groen. Lonicera is een heerster die ongeveer 300 cm kan worden. Lonicera verdraagt een temperatuur tot -25 gr.C. Lonicera is een klimplant met een opvallende bloeiwijze.
Lonicera kan dienen voor aanplant in windbeschutte tuinen en openbaar groen. Lonicera slaat vrij traag aan en vaagt een vochthoudende tot vochtige, humusrijke grond met een neutrale tot basische zuurgraad. Lonicera verlangt een plekje uit de volle zon bij voorkeur in gefilterd licht van andere planten. Lonicera is goed te combineren met bosrand en borderplanten zolang die er niet te dicht op staan.

Bemesting

Lonicera geeft mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten en het afrijpen van het gewas zodat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Lonicera caprifolium is vorstgevoelig omdat hij aan de uiteinden vaak invriest. Lonicera caprifolium heeft windende stengels en kan langs latwerk of grof gaas klimmen. Deze bladkamperfoelie kan naar believen in vorm worden gesnoeid. De plant is giftig.

Snoeien

Lonicera of kamperfoelie is een breed geslacht met klimplanten, bladhoudende heesters en bladverliezende heesters.
De klimplanten hoeven niet gesnoeid te worden. We binden en leiden de scheuten zoveel mogelijk. Als dat niet kan, knippen we de scheut gewoon af. Te grote of verwaarloosde exemplaren kunnen we in het voorjaar eenvoudig snoeien op elke manier die we wensen. Ze lopen gewoon weer uit.
De bladhoudende heesters hebben ook geen snoei nodig maar kunnen in vorm worden geschoren. In dat geval moeten we ze tweemaal per jaar knippen tussen mei en september. We kunnen in mei bij te grote planten ook wat oude takken verwijderen, al is dat vaak lastig in verband met het vormbehoud. Het inkorten van de scheuten op wisselende lengtes werkt dan beter.
De bladverliezende heesters hebben ook geen snoei nodig, maar te grote exemplaren laten zich prima uitdunnen en verjongen. Hierbij verwijderen we ongeveer een kwart van de oudste takken. We doen dat na de bloei en bij late bloeiers in het voorjaar.