Een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen - G.Beese

Forsythia

forsythiaforsythiaType: Heerster
Staanplaats: Zon
Vocht: vochthoudend - vochtig
Grond: voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Forsythia heeft een grote sierwaarde door de heldergele bloemen die in het voorjaar verschijnen. De hoekige takken die veelal hol zijn binnenin, kunnen worden gebruikt in boeketten.
Forsythia kan in groepen of als solitair maar kan ook worden toegepast als haagplant of geleid langs een muur of schutting. Forsythia wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Voor wat betreft de zuurgraad is ze vrij tolerant (pH = 5.5 - 8). Forsythia verlangt een plekje in de zon en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met open plaats en borderplanten, zolang die er niet te dicht op staan. Klik op de volgende link voor een forsythia kwekerij in uw buurt!

Bemesting

Forsythia geeft mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwittenen het afrijpen van het gewas zodat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Forsythia bloeit alleen mooi, nadat er een vorstperiode is geweest. Takken die u voor een vorstperiode afsnijdt voor bloei binnenshuis (bijvoorbeeld in december), kunt u eventueel een week in een plastic zak in de diepvries leggen. Daarna bloeien ze geweldig! Snoei na de bloei alle hout dat gebloeid heeft helemaal tot aan de grond weg. Jonge, lange takken laten staan: het zijn de beste bloeiers voor het volgend jaar.

Snoeien

Forsythia groeit slordig en bloeit met de jaren steeds minder goed. Daarom snoeien we na de bloei steeds een kwart tot een derde van de oudste takken volledig tot de grond weg. Zo krijgen we een heester van ongeveer twee meter hoog met een mooi model en een rijke bloei.
Verwaarloosde planten zijn nog maar heel moeilijk weer in model te krijgen. Deze exemplaren snoeien we in het voorjaar volledig terug tot vlak boven de grond. De struik zal dan minimaal een jaar niet bloeien, maar dat deed ze daarvoor ook al niet zo goed meer. Staat de forsythia als losse haag, dan knippen we na de bloei iets minder oude takken weg en snoeien we de uitgebloeide scheuten terug tot ongeveer 2 knoppen. Ze blijft dan vrij smal. We kunnen haar later in het jaar nogmaals knippen, maar we moeten dan wel bedenken dat dit ten koste gaat van de bloei in het volgende jaar.