De natuur heeft in ons wezen de zaden der deugden gelegd - Marcus Tullius Cicero

Viburnum

viburnumviburnumType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw en zon
Vocht: Vochthoudend - vochtig
Grond: Matig voedselrijk
Zuur: Zuur tot neutraal
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Viburnum of sneeuwbal is een volle struik met glanzende donkergroene bladeren. Viburnum bloeit van november tot april en geeft platte trossen kleine, witte bloemetjes. Na de bloei gevolgd door glanzende, blauwzwarte vruchtjes. Viburnum groeit op elke normale, goed doorlatende tuingrond. De grond mag niet te nat zijn. Viburnum moet op een beschutte plaats staan. Strenge winters kunnen schade aanbrengen maar de plant kan zich hiervan herstellen. Voor de eerste winter na aanplant beschermen.Viburnum kan tot 2 m. hoog worden en wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, zandige bodem. Deze plant heeft een voorkeur voor zure tot neutrale grond (pH = 4.5 - 7). Viburnum verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Bij voorkeur uit de middagzon.Viburnum is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met bosrand en bosplanten.  Klik op de volgende link voor een overzichtje van verschillende kwekerijen waar je terecht kan voor viburnum.

Bemesting

Viburnum is een bloeiende heester. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (zodat de houtcellen goed gevormd worden).
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Snoeien

Viburnum hoeft bijna niet gesnoeid te worden. Om de vorm te behouden kan de viburnum in april, na de bloei, op vorm worden gesnoeid. Storende takken worden dan weggesnoeid. Indien viburnum vorstschade heeft opgelopen kan hij in maart april worden teruggesnoeid tot op het levende hout.