Zelfs al zou ik weten dat de wereld morgen in stukken uiteenvalt, ik zou toch mijn appelboom planten - Maarten Luther

Taxus

taxustaxcusType: Conifeer
Staanplaats: Half schaduw en zon
Vocht: Vochthoudend - vochtig
Grond: Humusrijk
Zuur: Neutraal tot basisch
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Taxus is een bijzonder mooie donkergroene haag die men erg strak kan snoeien. Taxus groeit in alle soorten grond maar echter niet in natte grond.
Taxus kan dienen voor aanplant in wind beschutte tuinen en openbaar groen. Taxus slaat vrij traag aan en vraagt een vochthoudende tot vochtige, humusrijke grond met een neutrale tot basische zuurgraad (pH = 7 - 9). Taxus verlangt een plekje in de zon of halfschaduw en verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochtig of schaduwrijk is. Taxus kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Taxus is vanwege oppervlakkige worteling of grote vocht-/voeding opname lastig met vaste planten te combineren.  Klik op de volgende link voor een overzichtje van verschillende taxus kwekerijen op de kaart gesitueerd.

Bemesting

Het is belangrijk dat planten goed groeien, groen blad vertonen, goed bestand zijn tegen ziekten en goed bloeien. Voor de eerste twee is stikstof nodig, voor de laatste twee kalium. Aangezien de meeste planten al een goed wortelgestel hebben en omdat het beter voor het milieu is zit er minder fosfor in de formule.
Bemestingsadvies: N4+P2+K6 tot maximaal N8+P6+K8

Snoeien

Taxus kan men snoeien van half april tot augustus. Het loof is giftig en zelfs dodelijk voor paarden en koeien.  Taxus is een zeer makkelijke plant in het onderhoud. Ze heeft geen snoei nodig, maar zelfs als we snoeien kan er niets misgaan. Uit het snoeisel kan taxol gewonnen worden, dat men gebruikt in medicijnen tegen kanker.