Ook onder doornstruiken groeien rozne - Erasmus

Rhododendron

rhododendronrhododendronType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw en zon
Vocht: Vochthoudend-vochtig
Grond: Matig voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Rhododendrons houden van lichte schaduw tot halfschaduw. In het donker bloeien ze slecht en bij te veel zon verdrogen ze gemakkelijk. Rhododendrons houden van kalkvrije, zure, lichte grond met een ph waarde van 4.5 tot max 6. De wortels moeten gelijkmatig vochtig worden gehouden , niet te nat of te droog. Het vochtgehalte van de grond kunt u goed op peil houden door deze af te dekken met bladaarde. De rhododendron bloeit vanaf mei. Deze kleine heerster wordt ongeveer 50 cm. De Rhododendron verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. en heeft een opvallende bloeiwijze.  Klik op de volgende link voor een Rhododendron kwekerij in uw buurt!

Bemesting

Rhododendrons zijn bloeiende heesters.  Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (zodat de houtcellen goed gevormd worden).
Bemestingsadvies : N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Snoeien

De Rhododendron hoeven we de eerste 10 tot 15 jaar niet te snoeien. Daarna is het ook niet echt nodig, maar dan kunnen ze te groot worden of wat kaal van onder. Als de plant te groot wordt, kunnen we hem tot ongeveer 30 cm boven de grond terugsnoeien. Ze loopt dan gewoon weer uit.