De natuur heeft in ons wezen de zaden der deugden gelegd - Marcus Tullius Cicero

Osmanthus

osmanthusosmanthusType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw
Vocht: Droog - vochthoudend
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
 

Kenmerken

Osmanthus wordt ook schijnhulst genoemd. Osmanthus heterophyllus vormt witte bloemen en bloeit van september tot en met oktober. De bladeren zijn groen. Osmanthus is een middelgrote heerster die ongeveer 200 cm hoog wordt. Osmanthus verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Osmanthus kan je ook voor een haag gebruiken.
Osmanthus kan dienen voor beschutte tuinen op het zuiden en dicht bij bebouwing. Osmanthus wenst een voedselrijke, droge tot vochthoudende gemiddelde bodem met een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8) en verlangt een plekje uit de volle zon bij voorkeur in gefilterd licht van andere planten. Osmanthus verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Osmanthus kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Osmanthus is vanwege oppervlakkige worteling of grote vocht-/voedingopname, lastig met vaste planten te combineren.

Bemesting

Osmanthus is een bloeiende heesters. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (zodat de houtcellen goed gevormd worden).
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Osmanthus kan bij late nachtvorst bladbeschadiging oplopen. Bij zonnig vriesweer kan je osmanthus best beschermen met vitrage of schaduwgaas.

Snoeien

Osmanthus hoeft niet gesnoeid te worden, de struik in model knippen is voldoende. Als osmanthus te groot wordt kunnen we in mei of juni alle scheuten maximaal 2/3 inkorten. Indien nodig mag osmanthus ook drastischer terugsnoeid worden. Osmanthus loopt prima uit op het oude hout.