Een man van woorden en niet van daden is als een tuin vol onkruid - Alfred Lord Tennyson

Ligustrum

ligustrumligustrumType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw en zon
Vocht:Droog - vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Ligustrum vulgare geeft witte bloemen en bloeit van juni tot en met juli. De bladeren zijn groen. Ligustrum vulgare kan 400 cm hoog worden, verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Ligustrum vulgare kan ook als haag dienen.
Ligustrumen is een sierlijke plant en kan dienst doen als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een matig voedselrijke, droge tot vochthoudende, zandige bodem en heeft een voorkeur voor neutrale tot basische grond (ph = 7 - 9). Ligustrum verlangt een plekje in de zon of halfschaduw en is in het begin gemakkelijk met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met bosrand en bosplanten.

Bemesting

Ligustrum is een bloeiende heerster. Daarom is belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten en het afrijpen van het gewas zodat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Ligustrum is vergelijkbaar met hulst. Snoei is eigenlijk niet nodig maar de heerster kan het verdragen. Liguster is voor vele doeleinden geschikt, zelfs voor vormsnoei. Als we liguster gebruiken in een haag, moeten we hem direct na aanplant voor tweederde terugsnoeien. De haag wordt dan ook aan de onderkant mooi dicht. We kunnen ook met kleine plantjes te beginnen. Liguster groeit vrij snel. Als de haag is dichtgegroeid knippen we haar twee tot driemaal per zomer bij. Als de liguster solitair mag staan, is snoei onnodig en kunnen we eventueel in het voorjaar een enkele oude tak verwijderen. Is de nood aan de man, dan kunnen we Ligustrum zelfs tot vlak boven de grond afzetten.