De natuur kan men alleen overwinnen door zich ernaar te schikken - Francis Bacon

Leycesteria formosa

leycesterialeycesteriaType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw en zon
Vocht: Vochthoudend vochtig
Grond: Voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Leycesteria wordt ook fazantenbes genoemd. Leycesteria geeft witte en purpere bloemen en bloeit van van augustus tot en met september. Deze grote heerster wordt ongeveer 200 cm. hoog en verdraagt een temperatuur tot -10 gr. C. Leycesteria geeft opvallende vruchten.
Leycesteria is mooie heerster en kan dienen als accentplant in het openbaar groen en in de tuin. Deze plant heeft een mooie vorm, de bloeiwijze en bladkleur. Leycesteria wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem en een zuurtegraad van pH = 5.5 - 8. Leycesteria verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw lieftst uit de middagzon.Bij nachtvorst in april-mei kan deze plant schade oplopen. Leycesteria is goed te combineren met open plaats en borderplanten, zolang die er niet te dicht op staan.

Bemesting

Leycesteria is een bloeiende heesters. Het is belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is ook fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant, nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten, en het afrijpen van het gewas dat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Leycesteria planten we vooral aan vanwege de mooie, groene scheuten en twijgen. Deze kleur verdwijnt naarmate de Leycesteria ouder wordt, het is dus van belang om haar jong te houden. Dit doen we door in maart - april een kwart tot een derde van de oudste takken te verwijderen. Zo verwijderen we dan ook de vorstschade. Die kan behoorlijk zijn, want de plant is niet geheel winterhard en de scheuten zijn hol. Bij grote vorstschade kunnen we de Leycesteria dan ook bij de grond afzetten. Dan groeit ze jaarlijks naar een hoogte van bijna een meter. Met de eerder genoemde snoeimethode wordt ze ongeveer 1.5 meter hoog. Zonder snoei groeit ze erg warrig en wordt ze zelden groter dan 2 meter hoog en breed.