De mooiste bloemen en den sappigste vruchten groeien onder gedolven mesthopen - Julien de Valckenaere

Kolkwitzia

tuineoxertkolkwitziaType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw en zon
Vocht: Vochthoudend
Grond: Voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Kolkwitzia amabilis geeft roze bloemen en bloeit van mei tot en met juni. Het is een middelgrote heester die ongeveer 200 cm groot wordt. Kolkwitzia verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. Kolkwitzia heeft een opvallende bloeiwijze.
Kolkwitzia kan dienen voor aanplant in windbeschutte tuinen en openbaar groen. Het is een tolerante plant, die ook moeilijke standplaatsen aankan. Kolkwitzia vraagt een voedselrijke, vochthoudende gemiddelde bodem met een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Kolkwitzia verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Bij voorkeur uit de middagzon. Kolkwitzia is vanwege oppervlakkige worteling of grote vocht voedingopname lastig met vaste planten te combineren.

Bemesting

Kolkwitzia geeft mooie bloemen.Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten en het afrijpen van het gewas zodat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Kolkwitzia groeit op zure gronden. Voeg op zure gronden in het najaar kalk toe. Aanvankelijk groeit de struik langzaam. Na enkele jaren is regelmatige snoei noodzakelijk. Verwijder na de bloei al het oudere hout dat heeft gebloeid.

Snoeien

Kolkwitzia ziet er met snoei veel beter uit dan zonder. Kolkwitzia mag je snoeien na de bloei. Ongeveer een kwart van de oudste takken mag verwijderd worden. Let op dat je de natuurlijke gebogen vorm van de plant niet aantast!