Het is verschrikkelijk hoeveel onkruid moet verdelgd worden om mooie bloemen te kweken - Julien de Valckenaere

Klimop

klimopklimopType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw
Vocht: Vochthoudend
Grond: Voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Klimop of hedera is een groenblijvende, houtige klimplant. De plant groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels vastklampt. Klimop kan meters hoog worden. Klimop kan kruipende stengels vormen, op zoek naar nieuw houvast. Het heeft leerachtige, verspreid staande, bladeren en de volwassen plant (ook wel gekend als struikklimop) bloeit in de herfst van september tot december.
Klimop verspreidt een eigenaardige, wat harsachtige, geur. De bladeren aan de niet bloeiende takken zijn handvormig gelobd tot gespleten met een hartvormige voet.
Klimop vraagt een voedselrijke, vochthoudende gemiddelde bodem en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Klimop verlangt een plekje uit de volle zon, bij voorkeur in gefilterd licht van andere planten. Deze plant is goed te combineren met bosrand en borderplanten, zolang die er niet te dicht op staan.  Klik op de volgende link voor een overzichtje van de verschillende adressen waar je terecht kan voor klimop.

Bemesting

Klimop heeft een hoge behoefte aan stikstof omdat het belangrijk is dat er een goede groene groei gestimuleerd wordt. Hierbij is een redelijk hoog gehalte aan kalium nodig zodat de grote hoeveelheid van stikstof niet zal leiden tot verbrandingsverschijnselen. De stressbestendigheid van de plant neemt ook toe door een redelijke hoeveelheid Kalium.
Bemestingsadvies: N5+P2 +K4 tot maximaal N9+P5+K7

Onderhoud

Klimop groeit zowel over de bodem als tegen muren, bomen en schuttingen. Klimop slingert niet en heeft geen hechtranken maar hechtwortels en kan daarom slecht klimmen tegen gladde oppervlakken. Klipop moet daarbij geholpen worden. Binnen de perken houden door snoeien, of afsteken met de schop. Met steun tot haag te vormen.

Snoeien

De struikklimop (Hedera helix 'Arborescens' en Hedera colchica 'Arborescens') heeft geen snoei nodig. Zij groeit traag en netjes. De gewone klimop is een sterke klimmer die geen rekening houdt met ramen, deuren ....De scheuten die daar overheen willen groeien, snoeien we twee keer per jaar een heel stuk terug. Klimop groeit gemakkelijk een meter per jaar. De verdere snoei bestaat uit het vlak houden van de groei. Alle uitstekende en niet hechtende scheuten en twijgen knippen we zo ver mogelijk terug. Het is zelfs mogelijk om hedera tot op de hoofdstam kaal te knippen. Ze loopt dan weer snel uit en na een week of zes is ze al weer volledig dichtgegroeid.
We snoeien tussen april en september en bij voorkeur met een snoeischaar om doorgeknipt blad met bruine randen te voorkomen. Voor bontbladige hedera geldt dat we haar zo min mogelijk snoeien, want snoei leidt tot stimuleren van de scheutvorming en veel van die scheuten zullen groenbladig zijn en dus wederom weggesnoeid moeten worden.Bontbladige hedera planten we dan ook het beste op een plek waar ze letterlijk ongestoord haar gang kan gaan.