Behalve kinderen is niets zo toekomstgericht als tuinieren - Renate Rubinstein

Deutzia

deutziadeutziaType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw en zon
Vocht: Vochthoudend-vochtig
Grond: Voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch

 

Kenmerken

Deutzia wordt ook bruidsbloem genoemd. Deutzia compacta heeft witte bloemen en bloeit van mei tot en met juni. De bladeren zijn groen. Het is een kleine heerster die ong 150 cm. hoog wordt. Bruidsbloem verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en is een sierlijke plant.
Deutzia kan als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deutzia wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Wat de zuurgraadbetreft is ze vrij tolerant (pH = 5.5 - 8). Bruidsbloem verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Deze plant is goed te combineren met borderplanten, zolang die er niet te dicht op staan.

Bemesting

Deutzia vormt mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (zodat de houtcellen goed gevormd worden).
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Snoeien

Bruidsbloem heeft in pricipe geen snoei nodig, maar gaat na enige jaren minder bloeien. Daarom snoeien we meestal toch. We snoeien deutzia direct na de bloei, zodat de plant geen energie stopt in de ontwikkeling van knoppen die we toch wegsnoeien. De snoei bestaat uit het jaarlijks volledig verwijderen van een kwart tot een derde van de oudste dikste takken.