Verzorg uw tuin en pluk er de vruchten voor anderen - Paul Bourget

Ceanothus

tuinexpertceanuthusType: Heerster
Staanplaats: Zon
Vocht:Droog -vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Zuur: Neutraal tot basisch
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Ceanothus wordt ook wel herfstsering genoemd. Ceanothus Burkwoodii is een zachtblauwe herfstsering die bloeit van mei tot en met juni. De bladeren zijn groen. Het is een kleine heerster die ongeveer 125 cm groot wordt. Deze ceanothus verdraagt een temperatuur tot -10 gr. C. en blijft de gehele winter groen.  Ceanothus heeft een opvallende bloeiwijze.

Bemesting

Ceanothus geeft mooie bloemen. Het is belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten en het afrijpen van het gewas zodat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Snoeien

Ceanothus heeft een regelmatige snoeibeurt nodig om sterk te blijven. We snoeien de bladverliezende soorten in het voorjaar terug tot ongeveer 10 cm van het oude hout. We verwijderen de vorstschade. Dat kan in extreme gevallen leiden tot het afzetten van de heester vlak boven de grond. Bij de bladhoudende soorten snoeien we de vorstschade weg. De snoei voor een sterke groei doen we na de bloei. We korten dan de uitgebloeide scheuten met 2/3 in. Door dit te doen voor de zaadzetting houdt de plant energie over voor de groei.