Behalve kinderen is niets zo toekomstgericht als tuinieren - Renate Rubinstein

Caryopteris

caryopteriscaryopterisType: Heerster
Staanplaats: Zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Grond: Voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Caryopteris incana geeft violetblauwe bloemen en bloeit van augustus tot en met september. De bladeren zijn grijsgroen. Caryopteris wordt ongeveer 100 cm hoog en verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C.  Caryopteris heeft een opvallende bloeiwijze.

Bemesting

Caryopteris is een bloeiende heester. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten en het afrijpen van het gewas zodat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

De caryopteris incana is wat gevoeliger dan de caryopteris clandonensis. Je zet hem best op een warme, droge standplaats. Deze struik moet vrij staan. Verwijder in het voorjaar oud en dood hout en knip jong hout tot op enkele centimeters af.

Snoeien

Bij caryopteris snoeien we in het voorjaar alleen de vorstschade weg. Snoei de plant terug tot vlak boven de grond, want de zachte takken van deze heesters bevriezen vaak sterk in de winter. Na een zachte winter zijn de takken nog grotendeels levend. Het volstaat om e dode toppen weg te snoeien.