Zelfs al zou ik weten dat de wereld morgen in stukken uiteenvalt, ik zou toch mijn appelboom planten - Maarten Luther

Akebia

akebiaakebiaType: Heerster
Staanplaats: Licht schaduw
Vocht: Vochtig
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Akebia quinata heeft purperbruine bloemen en bloeit van april tot en met mei. Het is een grote heerster die ongeveer 800 cm wordt. Akebia quinata verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Het is een decoratieve klimplant.
Akebia quinata wordt gebruikt in openbaar groen en bostuinen. Akebia quinata wenst een matig voedselrijke, vochtige, gemiddelde zandhoudende bodem met een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Akebia quinata verlangt een plekje uit de volle zon bij voorkeur in gefilterd licht van andere planten. Kan bij nachtvorst in april mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met open plaats en borderplanten, zolang die er niet te dicht op staan.

Bemesting

Deze heerster geeft mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is ook fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten en het afrijpen van het gewas zodat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Akebia quinata geeft eetbare, maar vrij smakeloze vruchten. Deze worden alleen gevormd in jaren zonder nachtvorst in het voorjaar en warme zomers.