Een leven zonder droom is als een tuin zonder bloemen - G.Beese

Santolina

santolinasantolinaType: Vaste plant
Staanplaats: Zon
Vocht: Droog
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Santolina wordt ook cipressenkruid genoemd. Santolina chamaecyparissus heeft gele bloemen en bloeit juli tot en met augustus. De bladeren zijn grijs en ongeveer 30 cm. hoog. Deze vaste plant wordt ongeveer 40 cm groot, verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. Santolina is geschikt voor de tuin op het zuiden en verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Santolina kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Santolina verdraagt droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.

Bemesting

Santolina is een bloeiende plant. Daarom is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd door een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Dit zorgt ook voor een langere bloei en verbetert de geur van de bloemen. Het zorgt ook voor een betere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te beter gaat er een stimulerende werking vanuit.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Santolina moet ieder voorjaar goed teruggesnoeid worden. Bescherm de plant in strenge winters. Stek de planten in de zomer. Neem hiervoor gerijpte (de blaadjes en top volledig volgroeid) scheutjes.