De natuur kan men alleen overwinnen door zich ernaar te schikken - Francis Bacon

Primula vulgaris

primulavulgarisprimulaType: Vaste plant
Staanplaats: Schaduw
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Nee
 

Kenmerken

Primula wordt ook sleutelbloem genoemd en bloeit van maart tot en met april. Primula vulgaris geeft lichtgele bloemen. Deze vast plant wordt ongeveer 15 cm groot en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 26 cm.
Primula is zeer geschikt voor tuinen met meerdere volwassen bomen en heesters. Primula verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. De bodem moet vochthoudend zijn. Primula woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Bemesting

Primula is een bloeiend plantje. Daarom is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd door een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Dit zorgt ook voor een langere bloei, verbetert de geur van de bloemen maar zoergt ook voor een betere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Het is van groot belang dat de grond nooit uitdroogt. Primula houdt van lichte zandgronden. Meng klei door de grond, mulch (grond met organisch materiaal bedekt houden) en geef water. Pas na de bloei komen de bladeren goed tot ontwikkeling. Primula kan na meerdere jaren gescheurd worden.