De natuur heeft in ons wezen de zaden der deugden gelegd - Marcus Tullius Cicero

Lavendel

lavendellavendelType: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Staanplaats: Zon
Vocht: Droog
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Lavendel is een winterharde, altijd groene dwergstruik met in bundels rechtopstaande stengels. De stam vertakt zich in talrijke stengels die we meestal niet meer dan 60 cm hoog zien worden.
Lavendel is zeer geschikt voor de tuin op het zuiden. Lavendel verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt ook lavendel gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur.Lavendel verdraagt vrij droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.  Klik op de volgende link voor een overzichtje van lavendel kwekerijen in uw buurt!

Bemesting

Lavendel is een bloeiende heesters. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor ook erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten en het afrijpen van het gewas zodat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Lavendel houdt van kalkachtige grond. Je kan lavendel best ieder voorjaar (half april) kort insnoeien. Onder de plaats waar u knipt moet nog wat groen zijn aangehecht. Liever niet na de bloei snoeien. Het stekken van gerijpte scheuten kan in juli naar buiten in zandige grond. Regelmatig wieden tussen de planten.

Snoeien

Eerste snoeitijd
De eerste keer snoei je best in het voorjaar kort na de winter, vanaf half maart tot begin april. Wanneer u uw lavendel goed heeft onderhouden kunt u gerust snoeien tot 10-15 cm boven de grond. De lavendelbloemen zullen ontstaan op de takken die in het jaar zelf worden gevormd. Wanneer de lavendel niet regelmatig is onderhouden dient u er rekening mee te houden dat onderaan nog enkel dood hout is waaruit geen nieuwe lavendelbloemen kunnen ontstaan. Snoei de lavendel dan ook niet te kort af. Een oplossing is om om de lavendel te rooien en lavendel dieper in de grond terug te planten tot 15-20 cm boven de grond. Een andere oplossing is het planten van nieuwe lavendels en deze regelmatig te gaan onderhouden zodat u ieder jaar kunt genieten van een mooie lavendelstruik.

Tweede snoeitijd
De tweede snoei je best kort na de bloei. In deze fase (augustus tot oktober) kunnen de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Belangrijk hierbij is niet te diep te snoeien, omdat de plant zich nog moet kunnen verweren tegen de vorst. Daarom enkel opschiksnoeien na de bloei van de lavendel.