De mooiste bloemen en den sappigste vruchten groeien onder gedolven mesthopen - Julien de Valckenaere

Hosta

 

Type: Vaste plant
Staanplaats: half schaduw tot schaduwplant
Vocht: Voldoende water
Grond: Zware grond met hoog humusgehalte
Wintergroen: Nee

 

Kenmerken

Hosta's zijn schitterende bladplanten die heerlijke accenten in de schaduw of halfschaduwtuin kunnen geven. Hosta's zijn prima bodembedekkers die mooi combineren met fijngevederde varens, heuchera en brunnera. Klik op de volgende link voor een hosta kwekerij in uw buurt.

Bemesting

Hosta's hebben graag organische meststoffen. Een harmonische meststof voor hosta’s is een organisch mengsel met een NPK-verhouding van ongeveer 14+10+8 verrijkt met sporenelementen. Daarnaast is het toevoegen van wat kieseriet goed voor een intensere bladkleur. De eerste bemesting dient te gebeuren in maart en moet daarna om de zes weken herhaald worden tot half augustus. Het is nodig zo vroeg met de toediening van organische meststoffen te starten omdat het bodemleven eerst een gedeelte van de meststof moet omzetten in voor de plant opneembare voeding. Vanaf eind juni is het beter een meststof te gebruiken met een lager stikstofgehalte (N-waarde tussen 5 en 8) omdat de bladmassa reeds gevormd is en de hosta zich nu concentreert op bloei en wortelgroei. Een goede organische meststof voor Hosta’s om in het voorjaar toe te passen is Guano. Guano is een natuurlijke meststof, nl. de gedroogde uitwerpselen van visetende vogels, die voornamelijk in Peru gewonnen wordt. Guano bevat naast een hoog stikstofgehalte, die nodig is voor de explosieve bladontwikkeling in het voorjaar, ook veel noodzakelijke sporenelementen. Synthetische meststoffen zijn over het algemeen af te raden. Ze hebben een ongunstige invloed op het bodemleven en bevatten minder sporenelementen. Ze kunnen wel toegepast worden wanneer men te laat is met de start van organische meststoffen. Maar ook dan is het aangewezen om tegelijkertijd ook organische meststof toe te dienen, waar de hosta enkele weken later gebruik kan van maken. Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Hosta's ontwikkelen zich optimaal in relatief zware grond met een hoog humus gehalte. De humus zorgt voor een goede structuur (luchtigheid) en een goed ontwikkeld bodemleven. Een goede bodemstructuur, in combinatie met voldoende meststof en juiste standplaats, bevordert de ontwikkeling van een goed wortelgestel. Dit resulteert in een mooier en gezonder bovengronds gedeelte van de hosta. In de praktijk betekent dit voor potcultuur een goede potgrond op basis van turf, compost en klei. Deze laatste maakt het grondmengsel wat zwaarder en houdt water en voedingsstoffen beter vast. Bij het aanplanten in de tuin mengt men rijkelijk goed verteerde compost met de tuingrond.