Als de tuinman afwezig is neetm de natuur snel over - Emily Hobhouse

Helleborus

helloborushelloborusType: Vaste plant
Staanplaats: Schaduw
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Ja

 

Kenmerken

Er is een enorme variatie in Helleborus qua bloemkleur en bloemvorm. Helleborus orientalis geeft rood-roze bloemen en bloeit an januari tot april. De vaste plant wordt ongeveer 0 cm. en verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Helleborus blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 38 cm.
Helleborus is zeer geschikt voor open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Helleborus verlangt een licht beschaduwde plek nabij bomen en heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.  Klik op de volgende link voor een Helleborus kwekerij in uw buurt.

Bemesting

Helleborus vormt mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak en bloei van knoppen wordt gestimuleerd met door een hoger fosfor gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt ook voor een langere bloei en verbetert de geur van de bloemen maar zorgt ook voor een betere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe meer de onderlinge gehalten uiteenlopen des te groter de stimulerende werking.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Helleborus groeit gemakkelijk op humusrijke, kalkachtige en voedzame grond. Helleborus verspreidt zich met uitlopers en zaait zichzelf ook uit. Er groeit weinig onkruid tussen. Helleborus kan je best scheuren na 4 - 5 jaar. Helleborus is giftig.