De natuur heeft in ons wezen de zaden der deugden gelegd - Marcus Tullius Cicero

Fuchsia

fuchsiafuchsiaType: Vaste plant
Staanplaats: Half schaduw
Vocht: Droog
Grond: Humusrijk
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Fuchsia wordt ook bellenplant genoemd. Er bestaan verschillende varieteiten. Fuchsia corallina geeft rood violette bloemen en bloeit van juni tot en met oktober. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. Deze vaste plant wordt ongeveer 60 cm. en verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 45 cm.
Fuchsia is een halfheester die zeer geschikt is voor tuinen met meerdere bomen en heesters. Fuchsia verlangt een plekje in de halfschaduw en een voedzame, humusrijke bodem. Fuchsia verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem. Ze kan dus ook aangeplant worden op standplaatsen met iets meer licht. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. Klik op de volgende link voor een overzichtje van verschillende fuchsia kwekerijen op de kaart gesitueerd.

Bemesting

Bij de bemesting van kuipplanten ligt nadruk op het kaliumgehalte. Wanneer de plant te hard groeit kan hij uit verhouding groeien en komen er meer insecten dan nodig op af. Door een hogere kalium gift zal de vertakking gestimuleerd worden. Kalium verbetert de waterhuishouding en de stevigheid van de plant zodat er minder insecten op af komen maar zorgt er ook voor om de planten beter af te harden voor de winter. De planten zullen met deze formule ook beter bloeien met, als de plantensoort het toelaat, geurende bloemen.
Bemestingsadvies: N5+P3+K6 tot maximaal N8+P6+K8

Onderhoud

Ook in de winter blijft het hout op de plant staan. Het hout vriest echter heel diep in. In het voorjaar worden vanuit de grond nieuwe scheuten gevormd. Dek de fuchsia in de winter met blad af. U kunt het gemakkelijk tussen de takken steken.

Snoeien

Fuchsia bloeit zowel op eenjarig als op tweejarig hout. Dat is een voordeel, want ze is niet echt winterhard. Na een normale winter moeten we de fuchsia tot aan de grond terugsnoeien in mei. Na een zachte winter snoeien we alleen de dode en beschadigde takken weg. In de bijzondere situatie van enkele jaren achter elkaar een zachte winter, moeten we fuchsia uitdunnen. We passen dan eerst de hoofdregels van het snoeien toe. Als ze daarna nog verder gedund moet worden, snoeien we enkele van de oudste takken weg tot op de grond. Op beschutte plaatsen kunnen we fuchsia als haag toepassen. We moeten haar dan jaarlijks 1 - 2 keer knippen. De eerste keer als de knoppen open gaan snoeien we alle scheuten van het voorgaande jaar tot ongeveer de helft terug. Bij de eventuele tweede snoeibeurt corrigeren we de vorm van de heg waar nodig.