De geur is de intelligentie van de bloemen. - Henry de Montherlant

Euphorbia

euphorbiaeuphorbiaType: Vaste plant
Staanplaats: Zon
Vocht: Droog
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Euphorbia wordt ook wolfsmelk genoemd. Euphorbia characias geeft gele bloemen en bloeit van maart tot en met mei. De bladeren zijn grijsgroen en ongeveer 70 cm. Deze vast plant wordt ongeveer 100 cm, verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 38 cm.
Euphorbia verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Euphorbia kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze plant verdraagt zomerse droogte en winterse kou prima. Euphorbia houdt niet van natte winters. Euphorbia woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Bemesting

Euphorbia is een bloeiende heesters. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten en het afrijpen van het gewas dat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Euphorbia is een gemakkelijke plant. Euphorbia vormt worteluitlopers zodat hij uiteindelijk vrij breed wordt. Wortels afsteken heeft geen zin. Er groeit weinig onkruid tussen. De plant kan worden gescheurd.

Extra

Euphorbia bevat giftig melksap. Het melksap irriteert de huid en is vooral gevaarlijk voor de ogen. Raadpleeg een arts als er sap in de ogen terecht is gekomen! Symptomen braken, maag-, darmstoornissen, buikloop, krampen, geëtste huid, blaren, oogbeschadiging. Euphorbia lathyris verspreidt een geur die de mol niet graag heeft