Het is verschrikkelijk hoeveel onkruid moet verdelgd worden om mooie bloemen te kweken - Julien de Valckenaere

Campanula

tuinexpert

campanlaType: Vaste plant
Soort: Rotstuinplant
Standplaats: Lichte schaduw
Vocht: Vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Campanula's zijn sterke vaste planten voor een plek in de zon of half schaduw. Er zijn verschillende soorten campanula's. Ze groeien en bloeien het beste in matig bemeste, vochtige, goed doorlatende grond.
De lage campanula soorten zijn zeer geschikt voor rand beplanting, rotstuinen, hangmanden en muurspleten. De hoge soorten hebben vaak wat steun nodig. De bloemen van de campanula hebben de vorm van een klok, bel of ster. De bloemkleur is blauw of paars, maar er zijn ook soorten met witte of roze bloemen. Het zijn planten die meestal een lange periode bloeien.

Bemesting

Campanula's geven mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd door een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Dit zorgt ook voor een langere bloei en verbetert de geur van de bloemen maar zorgt ook voor een betere waterhuishouding waardoor de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8