De natuur heeft in ons wezen de zaden der deugden gelegd - Marcus Tullius Cicero

Aubrieta

tuinexpertaubrietaType: Vaste plant
Staanplaats: Zon
Vocht: Vochthoudend
Grond Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Aubrieta wordt ook blauwkussen genoemd. De Aubrieta Variegata heeft blauwe bloemen en deze plant bloeit van april tot en met mei. De bladeren zijn geelbont en ongeveer 5 cm. hoog. Deze vaste plant wordt ongeveer 10 cm hoog. Aubrieta verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm.
Aubrieta is afkomstig uit de bergen en is dus geschikt voor de rotstuin als voegenvuller in de stapelmuur of tussen stenen. Aubrieta verlangt een plekje in de zon en een matig voedselrijke bodem. Aubrieta groeit vrij snel en heeft een kussenvormige groeiwijze. Aubrieta staat het liefst op een licht vochtige plek, maar kan toch tegen droogte. Aubrieta groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten.

Bemesting

Bij vetplanten is het belangrijk om de groei niet te veel te stimuleren omdat de plant dan niet meer rechtop groeit en kan omvallen. Kalium zorgt voor stevige celwanden en een efficiente waterhuishouding stimuleert. Fosfor is in deze formulering relatief hoog, omdat alle soorten een goede stimulans kunnen gebruiken voor hun wortelstelsel.
Bemestingsadvies: N2+P5+K5 tot maximaal N6+P8+K8

Onderhoud

Knip na de bloei de lange, sliertige stengeltjes licht in om aubrieta in model te houden. Scheur iedere 3 jaar na de bloei in juni.