Het is verschrikkelijk hoeveel onkruid moet verdelgd worden om mooie bloemen te kweken - Julien de Valckenaere

Alchemilla

alchemillaalchemillaType: Vaste plant
Staanplaats: Zon
Vocht: Vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Alchemilla wordt ook vrouwenmantel genoemd. Alclhemilla Alpiene geeft groengele bloemen en bloeit van mei tot en met juni. De bladeren zijn grijsgroen en 10 cm. hoog. Deze vaste plant wordt ongeveer 15 cm groot en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 30 cm.
Alchemilla komt oorspronkelijk uit de bergen en is daarom zeer geschikt voor de rotstuin als voegenvuller in de stapelmuur of tussen stenen. Alchemilla verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke, stenige bodem. Alchemilla staat het liefst op een licht vochtige plek, maar kan redelijk tegen droogte. U kunt haar het best uitplanten in grotere groepen. Alchemilla is een uitstekende bodembedekkenr en laat zich goed combineren met andere planten.

Bemesting

Alchemilla vormt mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten en het afrijpen van het gewas dat de houtcellen goed gevormd worden.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Alchemilla kan al na het eerste jaar worden gescheurd. De plant houdt van een mulchlaag, organisch, grof materiaal, rond de voet. Knip uitgebloeide bloemen af voor nieuwe bloei. Alchemilla is goed bodembedekkend en heeft weinig onkruidvorming.