De natuur heeft in ons wezen de zaden der deugden gelegd - Marcus Tullius Cicero

Salie

saliesalieType: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Staanplaats: Zon
Vocht: Droog
Grond: matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Salie is een mooie welriekende heester, populair bij de bijen en toch vaak ondergewaardeerd als bloeiende tuinplant. De bloemen van salie zijn lichtpaars tot blauw en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn grijs en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van de Salie plant is ca. 50 cm. Salie verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.) Salie is een overblijvende en een redelijk winterharde, altijdgroene heester. Salie kan niet tegen strenge vorst, vooral niet in combinatie met ‘natte voeten’!
Salie is zeer geschikt voor de tuin op het zuiden en verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Salie kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Salie verdraagt vrij droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.

Bemesting

Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Smaak

Salie is een geurig kruid met een pikante ietwat bittere smaak.

Gebruik

Salie gebruik je best met mate omdat de smaak vaak overheersend is. Voeg salie toe op het einde van de bereiding om te voorkomen dat de smaak verloren gaat

Combinaties

Salie gaat perfect samen met rozemarijn. Het wordt vooral gebruikt in farces, worst en italiaanse vermout. Je kan salie ook gebruiken om varkensvlees, gevogelte, en soepen mee op smaak te brengen. Voeg salie ook toe aan pompoensoep, kaassaus en uw groenten. Salie is ook heel lekker bij paling.