Het is verschrikkelijk hoeveel onkruid moet verdelgd worden om mooie bloemen te kweken - Julien de Valckenaere

Koriander


korianderkorianderType: Eénjarig kruid
Staanplaats: Zon
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Nee


Kenmerken

Koriander is een van de oudste keukenkruiden door de mens gebruikt. Koriander wordt ongeveer 60 cm hoog. Het is een éénjarig kruid met witte tot roze bloemschermen, deze laatste geven het zaad. De zaadjes doen ons denken aan peperbolletjes. Het zijn vooral de zaden die gebruikt worden in onze gerechten. Koriander verkiest een zonnige plaats en groeit best in een licht kalkhoudend en humusrijke en goed doorlaatbare grond met organische bemesting.  Het plantje groeit best in volle grond, wat noodzakelijk is als we het kweken voor het oogsten van de zaadjes.  In potjes kweken we het plantje alleen voor het blad

Gebruik in de keuken

Het blad van koriander wordt gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Vooral in de Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken maakt men er gretig gebruik van. Men dient het blad steeds vers te gebruiken want éénmaal gedroogd verliest het zijn aroma. De zaden hebben een licht pikant, anijsachtig aroma en worden het meest gebruikt. Denken we hierbij aan ingemaakte augurken op azijn, in wildpasteien, koekjes (o.a. speculooskoeken), zelf in kaas.