Het wonder van de bomen is dat ze groeien in stilstand, hun buitengewoon evenwicht tussen dynamiek en onbeweeglijkheid - Paul de Wispelaere

Rozemarijn

rozemarijnrozemarijnType: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Staanplaats: Volle/halve zon
Vocht: droge goed doorlatende grond
Grond: matig voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Rozemarijn is een houtige en aromatische altijd groene en winterharde heester. Rozemarijn bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen. De smalle bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant wit. De stengel is ongeveer vierkant en verhout vanaf het tweede jaar. De plant groeit in vertakte bundels en wordt ongeveer 1 tot 2 meter groot.
Rozemarijn is vooral geschikt voor de zuidgerichte tuin en verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Rozemarijn kan ook gebruikt worden in de rotstuin en de stapelmuur. Rozemarijn verdraagt vrij droge bodems en kan ook gebruikt worden als accentplant in de border. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.

Bemesting

Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Gebruik

In de Mediterrane keuken is rozemarijn een hoofdrolspeler. Rozemarijn wordt er vooral gebruikt om marinades, barbecues, soepen , bruine sausen en stoofschotels het aparte provençaalse smaakje te geven. Vooral gegrild vlees (lam–, varkensvlees en wild) soepen smeken om rozemarijn. Ratatouille, tomaten- en auberginegerechten, maar ook in minder voor de hand liggende zoete gerechten zoals: jam en gebakjes houden veel van dit kruid.