Ook onder doornstruiken groeien rozne - Erasmus

Peterselie

peterselieplattepeterselieType: Eén-tweejarig
Staanplaats: Halfschaduw
Vocht: Vochthoudend - vochtig
Grond: Voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

De bladeren van peterselie zijn groen en ongeveer 25 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze een- tweejarige is ca. 60 cm. Peterselie verdraagt een temperatuur tot -10 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.) Peterselie is geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Peterselie groeit liefst in halfschaduw.  Een humusrijke en vooral vochthoudende frisse grond is belangrijk.  Als aan deze eisen wordt voldaan is Peterselie ook geschikt voor potten en bloembakken. Peterselie heeft stevige stengels en laat zich goed combineren.

Bemesting

Bemestingssdvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Smaak

Peterselie wordt veel gebruikt in de keuken. Er is platte peterselie en gekrulde peterselie. Ze hebben een gelijkaardige frisse smaak.

Gebruik

Peterselie kan gebruikt worden om gerechten te garneren. Peterselie mag niet meekoken want het aroma verdwijnt totoaal.  Peterselie kan gebruikt worden in vinaigrettes of persillades. Een een persillade vormt een kruidenkorstje op vlees of groenten. Gefrituurde peterselie (1 minuutje op 175°C) is ook lekker bij gegrild vlees of garnaalkroketten.