Het wonder van de bomen is dat ze groeien in stilstand, hun buitengewoon evenwicht tussen dynamiek en onbeweeglijkheid - Paul de Wispelaere

Munt

muntmuntType: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Staanplaats: Volle zon
Vocht: Droog - vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Nee

Beschrijving

Muntblaadjes staan tegenover elkaar op de stengel en de bloemen staan in schijnkransen. Muntblaadjes zijn langwerpig eivormig en gezaagd met een mentholreuk. Munt heeft purpere bloemen en bloeit van juli tot en met augustus. Munt is een meerjarige vaste plant, die rijkelijk uitbreidt in de tuin via een sterk wortelgestel. Munt moet je niet in de volle grond planten.  Munt maakt in volle grond vele uitlopers en gaat daardoor snel woekeren.  Munt vraagt vochtige en humusrijke grond. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm. Munt verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. en de geadviseerde plantafstand is 38 cm. Munt verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond. Munt kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Munt heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor zorgen dat munt niet uitdroogt.  Eau de cologne munt geurt sterk en trekt bijen en vlinders aan. 

Bemesting

Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Smaak

Munt heeft een pittig en verfrissend aoma.

Gebruik

Munt bevordert de spijsvertering en is heerlijk in muntthee of kruidenthee.

Combinaties

Je kan verse gehakte munt toevoegen aan een slaatje van komkommer of tomaten of aan een taboulé. Munt combineert perfect met lamsvlees. Muntijs, verse muntthee of een mojito kunnen zeer verfrissend zijn.