De natuur heeft in ons wezen de zaden der deugden gelegd - Marcus Tullius Cicero

Bonenkruid


bonenkruidbonenkruidType: Eénjarig
Staanplaats: Zon
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Nee


Kenmerken

We kennen 2 soorten bonenkruid: Satureja hortensis: éénjarig bonenkruid (fijne soort met lange smalle blaadjes), deze blaadjes smaken naar peper en geuren aromatisch. Satureja montana: doorlevend bonenkruid (variant met een iets sterker aroma en donkerder blad) Beide soorten bloeien van juni tot september en zijn geliefkoosde snoepjes voor bijen. Bonenkruid komt het best tot zijn recht op zonnige plaatsen en groeit in vochthoudende, humusrijke goed doorlaatbare middelzware grond. Bonenkruid geplant in de schaduw geeft minder aroma. In de nabijheid van onze tuinbonen geplant geeft bonenkruid deze groenten een betere smaak en behoed ze van hun vijand nummer één: de zwarte bonenluis.

Gebruik

Het pikante bonenkruid maakt zwaar voedsel beter verteerbaar. Denken we hier vooral aan gerechten met als hoofdingrediënt de gewone tuinboon, erwten en andere peulgerechten.  Bonenkruid kan helemaal alleen gebruikt worden als smaakmaker. Bonenkruid is vooral in zijn nopjes wanneer het meegekookt wordt, dit in tegenstelling tot de meeste andere kruiden, omdat het hierdoor ten volle zijn smaak en geur afgeeft. Bonenkruid past perfect bij visgerechten, (vette vis), bij varkensvlees en ook in groetensalades maar dit echter in een zeer kleine hoeveelheid. Hou je niet van de sterke geur van groene kolen of spruitjes, kook dan gerust een blaadje bonenkruid mee, en weg is de geur!