Ook onder doornstruiken groeien rozne - Erasmus

Bieslook

bieslookleftType: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Staanplaats: Zon, halfschaduw
Vocht: vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Bieslook is de plant bij uitstek voor de kleine tuintjes, maar ook in potten op de vensterbank buiten of op ons terras is dit een ideaal zeer dankbaar en snel bij de hand keukenkruid. Bieslook zaaien kan in maart-april in potjes onder glas. Gebruik goede potgrond en dek de zaadjes af met een dun laagje rivierzand . Dan kan de bieslook in kleine bosjes worden uitgezet met een plantafstand van zo'n 20 cm. De plantjes mogen niet dieper worden uitgeplant dan ze hebben gestaan en moeten goed vochtig worden gehouden. Scheuren van bieslook kan men best in het voorjaar, hiervoor gebruiken we goed gevormde plantjes die we uit elkaar trekken of scheuren. Uitplanten kan op 20 cm ofwel in potten. Bieslook verkiest een kalkrijke, goed bemeste (organische meststoffen), vochtige grond, dit zowel op een schaduwrijke maar tevens op een zonnige plaats.

Smaak

Bieslook behoort tot dezelfde familie als uit, prei, knoflook en sjalot. De verse pittige smaak komt perfect tot zijn recht wanneer het bieslook vers is.

Gebruik

Snij het bieslook fijn op een plank met een scherp mes. U kan ook een schaar gebruiken. Laat het bieslook niet uitdrogen en verwarm het niet op een te hoge temperatuur, zo kan het zijn smaak verliezen.

Geslaagde combinaties

Bieslook kan perfect gecombineerd worden met eieren, salades in soepen en sausen. Bieslook combineert perfect met verse kaas, gegrilde vis en vleesschotels. Bieslook versterkt de smaak van kalfsvlees en gevogelte.