Een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen - G.Beese

Basilicum

basilicumbasilicumType: Eénjarig
Staanplaats: Zon
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Nee


Kenmerken

Basilicum is een geurig en smakelijk éénjarig kruid dat afhankelijk van de soort kleine of grote aromatische bladeren heeft. Basilicum houdt van warmte en heeft vierkante, geribbelde stengels en kleine, geurende witte bloempjes in de zomer. Om basilicum bossig te houden moeten de blaadjes regelmatig geknipt worden. Basilicum moet in de praktijk ook telkens opnieuw gezaaid worden. Balilicum wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. Basilicum komt het best tot zijn recht op zonnige plaatsen en groeit in vochthoudende, humusrijke goed doorlaatbare grond. Ook in potten of bakken op het terras is dit plantje thuis mits goede verzorging!

Smaak

De blaadjes van basilicum hebben de verfijnde smaak van citroen en jasmijn.

Gebruik

Verscheur de basilicum blaadjes, zo oxideren ze minder snel. Basilicum mag je niet mee koken en voeg je best toe na de bereiding. Verse basilicum laat zich moeilijk combineren met andere kruiden.

Combinaties

Basilicum gaat perfect samen met zuiderse gerechten of met salades (tomaat mozarella) en gestoomde groenten zoals courgettes en aubergines. U kan ook basilicum gebruiken bij vis en vleesschotels.  Basilicum is het basisingrediënt van pesto.