De geur is de intelligentie van de bloemen. - Henry de Montherlant

Vijvers

tuinexpert

Er bestaan verschillende soorten vijvers: siervijvers, koivijvers, eendenvijvers, zwemvijvers... Klik op de volgende link voor een vijveraanlegger in uw buurt.

 

 

 

Siervijvers

Siervijvers worden gemaakt door een speciale op maat gemaakte vijverfolie. Vijverfolie is niet duur, is gemakkelijk te gebruiken en te repareren en beschikt over een lange levensduur. De randafwerking zorgt ervoor dat de folie geen schade ondervindt van UV straling. Je kan kiezen voor natuurlijke afwerking met stenen, afwerking met hardhout of afwerking door begroeiing. Een kleine vijverpomp en eenvoudige filterinstallatie zijn voldoende om het water van de tuinvuiver helder te houden. Oeverplanten, moerasplanten en de zuurstofplanten zijn hier belangrijk. Je kan ook enkele vissen uitzetten, zoals bijvoorbeeld goudwindes. Deze zijn levendig en zullen zeker uw aandacht willen trekken.

 

Koivijvers

Een koi is een snelgroeiende vis die veel afval produceert. Bij een koivijver moeten wij zelf zorgen voor een biologisch evenwicht. Een koivijver bevat geen waterplanten die voor een biologisch evenwicht zorgen. Het is belangrijk om een zuurstofrijke omgeving te creeëren met de juiste waterkwaliteit. Daarom moeten we hier een extra krachtige vijverpomp gebruiken. De vijver moet minstens 1.5 meter diep zijn.

 

Eendenvijvers

Voor een eendenvijver moet de randafwerking best zo vlak mogelijk aan het waterpeil grenzen, zodat de watervogels makkelijk uit het water kunnen komen. De vijver moet minimaal 80 cm diep zijn voor zwanen, 60 cm voor duik- en zee eenden en 35 cm voor de overige eenden en ganzen. Om deze vijver het gehele jaar door te voorzien van schoon water wordt er vaak gebruik gemaakt van bronwater en een pompinstallatie die het water in de vijver schoon houdt en bij vorst voorkomt dat de vijver dichtvriest. Bij eendenvijvers is de omgeving van de vijver ook belangrijk. Er moeten voldoende schuilplaatsen zijn zodat ze zich op hun gemak voelen om te broeden.

Zwemvijvers

Zwemvijvers beschikken over een duidelijk zwemgedeelte met aansluitend een grote verscheidenheid aan oever-, moeras-, en zuurstofplanten. Een geheel waarin het heerlijk zwemmen is, zonder chloor en andere irriterende stoffenkunnen mooi geïntegreerd worden in het totaalconcept van uw tuin. Wat betreft vorm en afwerking zijn er veel mogelijkheden. Men kan kiezen voor architecturale vormen of voor informele, onregelmatige vormen, die zich integreren in de rest van de tuin.