Een man van woorden en niet van daden is als een tuin vol onkruid - Alfred Lord Tennyson

Rozen snoeien

 

TuinexpertWie de groei van wilde rozen observeert ziet dat deze ieder jaar uitlopen aan de onderzijde en dat aan deze takken de mooiste bloemen groeien. Tevens sterven de oudere takken in het midden af van de struik. De terugsnoei heeft dan ook de bedoeling in zich om het proces van vernieuwing of verjonging van de plant te bevorderen. Meteen worden ook alle zieke of dode takken verwijderd. Andere redenen tot snoeien zijn: de plant een evenwichtige vormgeven en het midden van de plant openhouden om lucht en zon maximaal te laten inwerken.  Klik op de volgende link voor een tuincentrum in uw buurt of een specifieke rozen kwekerij!

 

Wanneer rozen snoeien

Over het algemeen wordt aangeraden om rozen te snoeien van november tot half april. Op zich is daar niets verkeerd mee, ware het niet dat het aspect van vorst hier toch een bepalende factor is. Bij strenge winters vriezen rozen in, bij een korte snoei voor de vorstperiode, bestaat het risico dat de plant het niet overleeft. Een halve snoei of geen snoei verkleint dit risico zeer zeker. Een late vorstperiode in het voorjaar kan eveneens een nefast gevolg hebben voor al te vroeg gesnoeide rozen. De ideale snoeiperiode van rozen situeert zich dan ook tussen eind februari tot half april.

Polyantharozen kleinbloemige of trosrozen

De plant verjongen door alle dode takken en stompjes weg te nemen. Een evenwichtige vorm geven en het midden vrijhouden, de behouden takken insnoeien op 2 à 3 ogen, vereenvoudigen op de lagere vertakkingen.

Floribundarozen en theehybriden of grootbloemige

Rozen zoals o.a. Queen Elizabeth, Madame Meilland, Dame De Coeur , Rouge Parfumer, Pascali, Virgo.
Deze rozen snooeien we zoals e polyantharoos, doch hier worden de takken behouden op 3 à 5 ogen voor de lager blijvende soorten en 5 à 7 ogen voor de zeer sterk groeiende soorten.

Kosterrozen: miniroosjes of dwergrozen

Rozen zoals Morsdag, Orange Morsdag, White Morsdag, Pink Morsdag, enz…. Deze laagblijvende compacte struik krijgt een identieke snoei als de polyantharoos.

 

Stamrozen

Omvat een rijk gamma, gekweekt op stam. De soort die gebruikt wordt voor de stamroos zal de snoei bepalen.

Klimrozen

Net als bij de stamrozen is hier het begrip, klimmen, de sleutel tot de verschillende soorten en variëteit. De eerste snoei gebeurt bij alle klimrozen, bij het aanplanten vooral in het najaar. Niettegenstaande gaat dit ten koste van het aantal bloemen in het eerste jaar, maar bevordert een betere vertakking die het volgende jaar een rijke bloei zal geven. De verzorgingssnoei bestaat uit het wegnemen of terugknippen van de uitgebloeide bloemen. Wanneer de klimroos reeds over een degelijke vertakking beschikt, mag deze op de zijscheuten op 5 à 6 ogen teruggesnoeid worden.

Botanische rozen

In deze groep plaatsen we o.a. Rosa rugosa(rozenbottel), Rosa rubignosa(elegantier), Rosa canina(hondsroos), enz…. De snoei bestaat hoofdzakelijk in het uitdunnen tijdens het voorjaar, de oudste takken wegnemen. Een drastische snoei hiervan is sterk aanbevolen d.w.z. de plant verjongen tot ongeveer de helft of zelfs lager. Hier dient geen rekening gehouden te worden met het aantal ogen, aangezien de meeste bloemen zich ontwikkelen op voorjarige twijgen.