Het is verschrikkelijk hoeveel onkruid moet verdelgd worden om mooie bloemen te kweken - Julien de Valckenaere

Oenothera biennis

oenotheraoenotheraType: Vaste plant
Staanplaats: Schaduw
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Ja

 

Kenmerken

Oenothera biennis wordt ook teunisbloem genoemd. Deze geeft gele bloemen en bloeit van juli tot en met september. De bladeren zijn groen en ongeveer 20 cm. hoog. Oenothera biennis wordt ongeveer 150 cm groot, verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 33cm.
Oenothera biennis is zeer geschikt voor open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Oenothera biennis verlangt een licht beschaduwde plek nabij bomen en heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Oenothera biennis kan zich sterk uitzaaien als de omstandigheden juist zijn. Je kan dat voorkomen door de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Bemesting

Oenothera biennis is een bloeiende plant. Daarom is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd door een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Dat zorgt ook voor een langere bloei en verbetert de geur van de bloemen maar zorgt ook voor een betere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker de stimulerende werking.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Oenothera biennis heeft een goede afwatering nodig, maar in de zomer ook voldoende vocht.