De mooiste bloemen en den sappigste vruchten groeien onder gedolven mesthopen - Julien de Valckenaere

Myosotis

myosotismyosotisType: Een-tweejarige plant
Staanplaats: Licht schaduw en zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Wintergroen: Ja

 

Kenmerken

Myosotis wordt ook "vergeet-mij-nietje" genoemd. Myosotis sylvatica geeft blauwe bloemen en bloeit vanaf mei. De bladeren zijn groen en ongeveer 15 cm. hoog. Deze een- tweejarige plant wordt ongeveer 35 cm, verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm.
Myosotis is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Deze tweejarige plant verlangt een vrij zonnige plek met af en toe wat schaduw van bomen of heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Myosotis is ook geschikt voor potten en bloembakken.

Bemesting

Myositis is een bloeiende plant. Daarom is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd door een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen van Myositis wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Dit zorgt ook voor een langere bloei, verbetert de geur van de bloemen maar zorgt ook voor een betere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

In de herfst geplante planten kunnen met dennentakken tegen strenge vorst beschermd worden. Myosotis zaait zichzelf gemakkelijk uit. In het seizoen moet je goed tussen de planten het onkruid wieden.