De natuur heeft in ons wezen de zaden der deugden gelegd - Marcus Tullius Cicero

Mieren bestrijden

mierenbestrijdenMieren kunnen zowel binnenshuis, als op het terras en in het gazon voor heel wat overlast zorgen. In huis komen ze uit allerlei spleten en kieren, op het terras tussen de voegen en in het gazon maken ze hele nesten. De plaatsten in het gazon waar mieren voorkomen worden meestal zodanig ondergraven dat het gazon op termijn kale plekken gaat vertonen. Oppervlakkige behandelingen halen meestal niet het gewenste resultaat omwille van de complexe leefgemeenschap waar elk mier zijn specifieke taak heeft. Er zijn werksters die het voedsel voor heel de kolonie verzamelen, dat zijn de ‘zichtbare’ mieren. Verder zijn er de werksters die het nest onderhouden en instaan voor de voeding van de larven en de koningin. Deze niet zichtbare mieren worden door een oppervlakkige behandeling niet bestreden.

Preventief mieren weren

Preventief de mieren weren is beste oplossing. Dat kan door voor de mieren aantrekkelijke producten onbereikbaar op te bergen.  Aantrekkelijke levensmiddelen moet je bewaren in goed afgesloten potten.  Etensresten niet in een open potje op het aanrecht laten staan en ervoor te zorgen dat er geen siroop, jam, honing,... aan de buitenkant van de potjes blijft kleven.  Zorg dat er ‘s nachts geen vuil vaatwerk staat en sluit afvalemmers goed af.  Verwijder oude boomstronken en ander rottend hout. Naden en kieren afdichten.

Mierenlokdozen

Een mierenlokdoos is een middel tegen mieren en trekt deze aan en vernietigt hen. U plaats het product wanneer er mieren verschijnen of het kan preventief gebruikt worden. De lokdoos bevat zoete lokstoffen die de mieren aantrekken. Bescherm de lokdozen tegen zonlicht en vocht. Omdat in de meeste gevallen mieren in de keuken opduiken plaats je 2 lokdozen in de keuken en 1 in de woonruimte. De lokdoosjes moeten natuurlijk gezet op plaatsen waar de mieren voorbij komen om ze te bestrijden. De lokdoos kan ook ter preventie geplaatst worden en deze zal dan de verkenningsmieren aantrekken die vervolgens het mierennest zullen besmetten. Op deze manier vermijdt u een mierenplaag. Mierenlokdozen zijn niet alleen voor het gebruik binnen maar ook voor buiten gebruik.

Huis, tuin en keuken middeltjes

Mieren zijn vrij eenvoudig te verdrijven door op hun route of in het gazon voor de mieren volgende huis- en tuinmiddeltjes toe te passen:

  • Witte peper strooien
  • Koffiedik alsook restjes koffie uitgieten
  • Fijn gesnipperde rauwe uien strooien
  • Knoflookteentjes open wrijven
  • Kruidnagel in kieren en voegen steken
  • Koperdraad voor de dorpel van de deur spannen. Mieren komen niet over koper heen
  • Een streepje citroen ofwas spuiten of de plek waar ze steeds vandaan komen
  • Meng een deel azijn met twee delen water en spuit dit op de route waar de mieren lopen
  • Zowel munt als boerenwormkruid staan bekend om hun mierwerende werking.
  • De geur van basilicum, oregano, knoflook, salie, rozemarijn, kruidnagel, nootmuskaat of kaneel is te sterk voor mieren.  Je kunt de kruiden vermengen met water of de route blokkeren met wat strooisel

 

Een zeer doeltreffende methode om het ongedierte definitief te doen doen verhuizen naar de mierenhemel: een mengsel maken van bakkersgist en keukenstroop een mengsel van poedersuiker en bakpoeder of bakkersgist.  De mieren nemen zo'n lekkere zoete mengsels mee naar hun nest, eten ervan sterven door het uitzetten van de gist.  

Nog een methode om een mierennest kwijt te raken is verschillende liters kokend water over de nestuitgangen gieten (dit enkele dagen herhalen). De meest vriendelijke manier voor de mieren zelf is hun nest opscheppen met een spade en elders deponeren. 

Bij het gebruik van insecticiden raden wij U aan om op te passen met kleine kinderen en huisdieren! Sommige in de winkels aangeboden poeders kunt u eenvoudig verstuiven op de plaatsen waar de mieren vaak passeren en andere kunt u in water oplossen en dan in de nesten gieten.