Onkruid is een plant waarvan de verdiensten niet zijn ontdekt - Ralph Waldo Emerson

Lieveheersbeestjes lokken

lievehhersbeestjeslokkenLieveheersbeestjes zijn nuttige dieren om in je tuin te hebben. Ze zijn immers dol op bladluizen, die aan de planten in je tuin heel wat schade kunnen toebrengen. 

Het voedsel van lieveheersbeestjes bestaat uit bladluizen, spintmijt, wolluis en andere voor onze planten schadelijke insecten. Per dag eet elk lieveheersbeestje ongeveer 80 tot 100 bladluizen. Door deze natuurvriendelijke, mooie en biologisch mooie en biologische ongediertebestrijder naar de tuin te lokken zal het ongediertebestand drastisch afnemen waardoor de planten gezonder blijven. 

 

 

Hoe krijg ik lieveheersbeestjes in mijn tuin?

  • Lieveheersbeestje kunnen niet tegen chemische bestrijdingsmiddelen, niet gebruiken dus!
  • Ruim bladeren en stengels niet op, voor lieveheersbeestjes is dit de ideale beschutting tijdens de winter
  • Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes
  • Maai het gras niet te vaak.  Zorg voor wat ongemaaide plekjes, daar houden lieveheersbeestjes van.
  • Laat wat brandnetels staan in je tuin, lieveheersbeestjes zijn er verzot op
  • Bloeiende planten in je tuin bezorgen lieveheersbeestjes pollen en nectar
  • Installeer een kastje voor lieveheersbeestjes in je tuin, daarin kunnen ze overwinteren en schuilen tijdens koude nachten

Lokstof

Het aantal lieveheersbeestjes dat de weg vindt naar uw tuin kan gevoelig toenemen door gebruik te maken van deze speciale lokstof/voedsel.  Lokstof voor lieveheersbeestjes is niet giftig en niet schadelijk voor het milieu. Het inzetten van lieveheersbeestjes als natuurlijke ongediertebestrijding zorgt voor een vermindering van het sproeistofgebruik in uw tuin. 

Gebruikstips: Meng op een schoteltje een kleine hoeveelheid van het lokstofpoeder met enkele druppels water. Het bekomen papje smeer je uit op de plaatsen waar je lieveheersbeestjes wenst te lokken of aan de invliegopeningen van een insectenhotel. Klik op de volgende link voor een overzicht van verschillende tuincentra's op de kaart :