Verzorg uw tuin en pluk er de vruchten voor anderen - Paul Bourget
Nuttige tips en informatie voor het kopen van een kerstboom, vind je in deze handleiding. Kies je bijvoorbeeld voor een traditionele, echte kerstboom, welke verschillende soorten zijn er dan? En wanneer is een kerstboom met kluit beter dan een afgezaagde boom? Ook worden enkele voor- en nadelen van een echte kerst boom en de kunstkerstboom besproken.
Kies voor een geschikte standplaats. Het is belangrijk dat de boom voldoende licht krijgt. Te fel licht, zoals direct zonlicht, is echter niet goed voor de boom. Zet de kerstboom op een tochtvrije plek en niet te dicht bij de centrale verwarming of andere warmtebron. Dit om uitdrogen te voorkomen en het naaldverlies te beperken.
Als je bepaald hebt waar de boom komt te staan, meet dan hoe hoog je de kerstboom wilt hebben. Bekijk ook of de boom breed kan zijn of dat juist een wat smaller model beter tot zijn recht komt op de gekozen plek.
Wil je de boom zo lang mogelijk goed houden en wil je zo min mogelijk naaldverlies, dan kun je voor binnen beter een boom met kluit of in pot kiezen. Eventueel kan na de Kerst de boom in de tuin worden gezet.
Koop je een afgezaagde kerstboom, zet hem dan in een kerstboomstandaard met waterreservoir, zodat je de boom water kunt geven. Zaag de onderste 5 cm van de stam af, voordat je hem in de standaard zet. Houd de kerstboom in de pot constant vochtig door hem regelmatig water te geven! Zet je de boom op een kruis, let er dan op dat de boom goed stabiel staat en niet kan omvallen.
Groene kerstspar
De meest bekende en verkochte kerstboom is de groene kerstspar. Deze boom laat binnen sneller zijn naalden vallen dan de wat duurdere soortgenoten. Na Kerst kan de boom goed als kerstboom in de tuin worden geplaatst.
De Nordmann (zilverspar)
De Nordmann kerstboom houdt het binnen lang uit met weinig of geen naaldverlies. De lange, glanzende naalden zijn donkergroen en prikken niet. De Nordmann spar is een wat vollere boom met meer naalden op de tak dan de groene kerstspar.
De blauwspar
De blauwspar heeft stevige takken en is een wat gedrongen, mooie kerstboom (maar wel met scherpe naalden).
De Servische spar
Het naaldverlies van de Servische spar is wat minder dan van de groene spar. De vorm van deze kerstboom is mooi en sierlijk.
De Nobilis
Ga je voor een geurende kerstboom, kies dan een Nobilis met zijn blauw-groene zachte naalden. De boom heeft weinig naaldverlies.
De Conica - mini kerstboompje
Zoek je een mini-kerstboompje voor op je vensterbank of side-table dan is de Conica bij uitstek geschikt. Het groene conifeertje in pot heeft de vorm van een kegel en is 30 tot 80 cm hoog. De boom mag bij aankoop nooit groene naalden verliezen, hij is dan niet vers! Schud de boom dus ook eens flink heen en weer en kijk hoeveel naalden er vanaf vallen. Bij teveel naaldverlies kun je beter een andere boom kiezen. Bepalend bij je keuze kan natuurlijk zijn hoe lang je de boom wilt neerzetten: lange tijd voor Kerst of slechts enkele dagen daarvoor. Als de kerstboom niet is ingepakt in een net, rol hem dan in een grote lap en leg hem, met de onderkant van de stam eerst, plat in de auto.
Laat de boom een dag acclimatiseren op een koele plaats, zoals de schuur of garage. Daarna kun je hem neerzetten in je (woon)kamer en optuigen.