Het is verschrikkelijk hoeveel onkruid moet verdelgd worden om mooie bloemen te kweken - Julien de Valckenaere

Hesperis

tuinexperthesperisType: Een-tweejarige plant
Staanplaats: Schaduw
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Ja

 

Kenmerken

Hesperis wordt ook damastbloem genoemd. Hesperis matronalis heeft purperroze bloemen en bloeit van mei tot en met juni. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. Het is een vaste plant die ongeveer 80 cm hoog wordt. Hesperis verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 33 cm.
Hesperis is geschikt voor open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Hesperis verlangt een licht beschaduwde plek nabij bomen en heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Het is een kortlevende plant, die slechts enkele jaren waardevol blijft. Door de plant tijdig uit te zaaien of anderszins te verjongen voorkomt u dat er gaten in uw tuin vallen.

Bemesting

Hesperis geeft mooie bloemen. Daaroms het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd door een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Dit zorgt voor een langere bloei en verbetert de geur van de bloemen maar zorgt ook voor een betere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit.
Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Hesperis is een tweejarige plant die dezelfde ziektes kan krijgen als kool en ook dezelfde ziektes kan overdragen. Hesperis zaait zichzelf gemakkelijk uit.