Het is verschrikkelijk hoeveel onkruid moet verdelgd worden om mooie bloemen te kweken - Julien de Valckenaere

Azalea


azaleaazaleoType: Heerster
Staanplaats: Schaduw
Vocht: Vochtig 
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Azalea's zijn bloeiende struiken in het genus Rhododendron.  Azalea's bloeien in het voorjaar en hun bloei duurt vaak enkele weken. Azalea's zijn schaduwverdraagzaam, zij verkiezen het leven in de buurt of onder bomen. Azalea's groeien over het algemeen langzaam. Ze groeien het beste in goed gedraineerde zure bodem (4,5-6,0 pH). Sommige soorten mogen regelmatig gesnoeid worden.  Klik op de volgende link voor een overzichtje van de verschillende azalea kwekerijen op de kaart gesitueerd. 

Bemesting

Begin mei en begin juli is ideaal om voeding toe te dienen.  Strooit een handvol stikstofrijke kunstmeststof over de grond, onder de kroon van elke plant uit.   Elke jaar een dunne mulchlaag komt de azalea ten goede.  Extra bemesten is zelden nodig.  

Onderhoud

Azalea's vragen meestal weinig onderhoud. Zorg er bij het planten van de Azalea's voor dat de ondergrond goed doorwerkt  is om zo een goede afwatering te bekomen. Het is aan te raden om wanneer de grond te arm aan humus is of te zanderig een kleine hoeveelheid turf toe te voegen.  Azalea's hebben weinig snoei nodig buiten het verwijderen van winterschade en dode takken.