Als de tuinman afwezig is neetm de natuur snel over - Emily Hobhouse

Weigela

weigelaweigelaType: Heerster
Staanplaats: zonnig of halffschaduw
Vocht: Vochthoudend-vochtig
Grond: Voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Weigela wordt in soms ook weigelia genoemd. Weigela bristol ruby geeft rode bloemen en bloeit van april tot en met juli. De bladeren zijn groen. Het is een middelgrote heerster die ongeveer 200 cm wordt. Weigela verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C en heeft een opvallende bloeiwijze.
Weigela is een sierlijke plant en kan gebruikt worden als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Weigela wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Wat betreft de zuurgraad is ze vrij tolerant (pH = 5.5 - 8). Weigela verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw, bij voorkeur uit de middagzon. Weigela kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Weigela is vanwege oppervlakkige worteling of grote vocht-/voedingopname lastig met vaste planten te combineren.

Bemesting

Weigela geeft mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (zodat de houtcellen goed gevormd worden).
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Weigela mag niet te droog staan. Bloeit op oud hout in het late voorjaar en bloeit vaak tot in de zomer door. Snoei weigela best om de paar jaar, na de eerste bloeiperiode. Snoei de takken die gebloeid hebben even boven de grond af.

Snoeien

Weigela bloeit rijker bij regelmatige snoei. Ze bloeit op de twijgen. Om geen bloemen te verliezen verwijderen we na de bloei een kwart tot een derde van de oudste takken. We beginnen bij de oudste takken in het centrum van de plant. Zo stimuleren we een compacte groei. Als de weigela na deze snoeiwijze nog wat te groot is, kunnen we uitstekende scheuten met de helft inkorten.