Zelfs al zou ik weten dat de wereld morgen in stukken uiteenvalt, ik zou toch mijn appelboom planten - Maarten Luther

Vinca

vincavincaType: Vaste plant
Soort: Bodembedekker
Staanplaats: Schaduw
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Vinca minor of kleine maagdenpalm is een blauwe bodembedekker. De bladeren zijn groen en ongeveer 15 cm. hoog. Vinca minor verdraagt een temperatuur tot -30 gr.C. Vinca blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm.
Vinca is zeer geschikt voor tuinen met meerdere volwassen bomen en heesters. Vinca verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Vinca kan je ook te gebruiken als overgang naar de rotstuin en op plaatsen met iets meer zon. De bodem moet goed vochthoudend zijn. Vinca groeit bodembedekkend en laat zich moeilijk combineren met andere planten. Klik op de volgende link voor een overzicht van de verschillende adressen op de kaart gesitueerd waar je terecht kan voor vinca.

Bemesting

Vinca geeft mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd door een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Dit zorgt ook voor een langere bloei en verbetert de geur van de bloemen. Het hogere kalium gehalte zorgt ook voor een betere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te groter de stimulerende werking.
Bemestingsadvies : N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Vinca kan soms woekeren. Ze groeien niet vlak over de bodem maar richten de stengels op en buigen weer terug. Vinca minor kan afgestoken worden en zelfs gemaaid, wel binnen de perken houden! Vinca kan gescheurd worden.