Onkruid is een plant waarvan de verdiensten niet zijn ontdekt - Ralph Waldo Emerson

Kattenkruid


kattenkruidType: Vaste plantkattenkruid
Staanplaats: Zon
Vocht: Droge-normale bodem
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Kattenkruid of nepeta is een langbloeiende plant, hij bloeit van begin zomer tot in het begin van het najaar. Er zijn veel verschillende soorten nepeta, met de bloemkleuren blauw, lila, paars en wit. Kattenkruid heeft een grote aantrekkingskracht op katten. Ze houden ervan om midden in deze plant te gaan liggen of hem lekker uit te graven. Kattenkruid wordt ongeveer 50 cm hoog en breed en is goed te gebruiken als bodembedekker, als randbeplanting, vakbeplanting met roze rozen, in de gemengde- en vaste planten border of als kuipplant op het balkon. Het is een plant met zeer veel mogelijkheden.

Standplaats

Nepeta of kattenkruid is een plant voor een open ruimte. Het geeft de voorkeur aan een open plaats zonder bomen en struiken met een min of meer voedselrijke bodem. Kattenkruid houdt van een warme, zonnige plek. Kattenkruid of nepeta heeft in de winter bescherming nodig tegen teveel regen en sneeuw.  In de zomer mag deze plant niet te droog staan.  

Bemesting

Bij bloeiende planten is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt tevens voor een langere bloei en verbetert de kwalitatieve eigenschappen zoals geur van de bloemen. Daarnaast zorgt het hogere kalium gehalte voor een efficiëntere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit.
Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Kattenkruid moet na de eerste bloei kort afgeknipt worden, zo stimuleer je een tweede bloei en houdt je deze plant in model. Je knipt alle houtige plantendelen weg boven de grond op ongeveer 4 cm. De eventueel al gevormde nieuwe takjes kun je laten staan. Voor de winter kun je kattenkruid weer wat terug knippen, maar liever niet helemaal tot aan de grond. De plantresten beschermen de wortelkluit tegen vorst.