De natuur kan men alleen overwinnen door zich ernaar te schikken - Francis Bacon

Alcea

alceaalceaType: Vaste plant
Staanplaats: Zon
Vocht:Droog - vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Nee

Kenmerken

Alcea wordt ook stokroos genoemd.  De alcea ficifolia vormt donkerrode bloemen en bloeit van juni tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 40 cm. hoog.  Alcea wordt ongeveer 175 cm hoog en verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm.
Alcea is zeer geschikt voor de zuidgerichte tuin.  Alcea verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Alcea heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u opletten dat ze niet uitdroogt. Alcea is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.

Bemesting

Alcea is een zuurminnende plant.  Daarom is belangrijk om de fosfor zo laag mogelijk te houden zodat de bodem niet alkalisch wordt. Stikstof zal de bodem zuur houden indien de stikstof gift voornamelijk bestaat uit NH4+. Stikstof is belangrijk voor de sierwaarde van het blad en de stimulering van de groei . Zuurminnende planten groeien over het algemeen minder snel.  Kalium is hier hoger zodat de vochthuishouding beter geregeld wordt en en de planten beter afharden zodat ze niet kapot vriezen in de winter.
Van eenjarige zomerbloeiers wordt verwacht dat ze het hele seizoen groeien en bloeien. Aangezien de nadruk ligt op bloei en vertakking ligt in deze formulering ook de nadruk op kalium. Dit zorgt ook voor een betere waterhuishouding en stevigere celwanden waardoor de plant zuiniger omspringt met het beschikbare water en minder kans heeft op aantastingen door insecten. Stikstof is hier hoger dan bij kuipplanten om de groei extra te bevorderen.
Bemestingsadvies: N4+P2+K6 tot maximaal N8+P6+K8