Verzorg uw tuin en pluk er de vruchten voor anderen - Paul Bourget

 

Digitalis

digitalisdigitalisType: Vaste plant
Staanplaats: Schaduw
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Ja

 

Kenmerken

Digitalis wordt ook vingerhoedskruid genoemd. Digitalis Elizabeth is een bleekroze vast plant die bloeit van juni tot en met juli. De bladeren zijn groen en ca. 25 cm. hoog. Digitalis wordt ongeveer 100 cm en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. Digitalis blijft de gehele winter groen en degeadviseerde plantafstand is 30 cm.
Digitalis is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Digitalis verlangt een licht beschaduwde plek nabij bomen en heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Digitalis geeft een mooie snijbloem.

Bemesting

Digitalis vormt mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met door een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Dit zorgt ook voor een langere bloei, verbetert de geur van de bloemen maar zorgt ook voor een betere waterhuishouding waardoor de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Digitalis is een giftige plant die zichzelf rijkelijk uitzaait. Ditgitalis kan overal groeien, maar geeft toch de voorkeur aan rijke grond. Digitalis is moeilijk te verplanten vanwege de penwortel. Digitalis hoeft niet gesteund te worden.