Een man van woorden en niet van daden is als een tuin vol onkruid - Alfred Lord Tennyson

Arabis

arabisType: Vaste plant
Staanplaats: Zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Zuur: Zwak zuur tot neutraal
Wintergroen: Ja

Kenmerken

Arabis wordt ook scheefkelk genoemd. Arabis androsacea geeft witte bloemen en bloeit van april tot en met mei. De bladeren zijn grijsgroen en ongeveer 5 cm. Arabis is en vaste plant die ongeveer 10 cm hoog wordt. Arabis verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 17 cm.
Arabis is een geschikt voor liefhebbers van een rotstuin,. Arabis is moeilijk qua verzorging, standplaats en grondsoort. Arabis verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke bodem. De bodem moet ook kalkvrij en stenig zijn. Droogte wordt goed verdragen. Arabis woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Bemesting

Arabis geeft mooie bloemen. Daarom is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd door een hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Dit zorgt ook voor een langere bloei en verbetert de geur van de bloemen maar zorgt ook voor een betere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit.
Bemestingsadvies: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Arabis is een snel kruipende plant die na de bloei wordt ingekort om een meer compacte groei te bevorderen. Arabis kan gescheurd worden.